Het heeft bijna vier jaar geduurd, maar het grootste investeringsfonds van Nederland is nu dan echt van start. Invest-NL heeft 1,7 miljard euro beschikbaar voor innovatieve scaleups en snelgroeiende bedrijven die een bijdrage leveren aan de energietransitie.
Donderdag gaf directeur Wouter Bos van het investeringsfonds officieel het startschot, samen met minister van Financiën Wopke Hoekstra en minister van Economische Zaken Eric Wiebes.
Het vorige kabinet kondigde de komst van Invest-NL al in 2016 aan, maar de oprichting werd pas in november 2019 goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Het investeringsfonds hanteert lange looptijden en kan meer risico nemen dan traditionele durfinvesteerders. “Wij willen in vijf jaar tijd de hoeveelheid risicokapitaal voor de energietransitie verviervoudigen”, schrijft Bos. “We willen bereiken dat jonge innovatieve bedrijven net zo vaak succesvol kunnen doorgroeien als in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.”
Invest-NL is er niet voor elke onderneming. Het overheidspotje is alleen bedoeld voor bedrijven in specifieke sectoren die impact kunnen maken. Dit weten we over waar directeur Wouter Bos naar op zoek is:
- Binnen de energietransitie focust Invest-NL zich met name op elektrificatie en energie, circulariteit, agrifood en de gebouwde omgeving. Bij innovatieve scaleups gaat het vooral om industriële technologieën.
- De minimale investering is 5 miljoen euro.
- Invest-NL investeert alleen in samenwerking met een andere (private) geldschieter(s).
- Invest-NL wil maximaal 50 procent van de aandelen min één.
Op de website van Invest-NL staat een quickscan waarmee bedrijven kunnen kijken of ze in aanmerking komen voor financiering. Daarbij moeten ze vijf vragen beantwoorden:
- In welke branche ben je actief?
- Hoeveel fulltime medewerkers heeft je onderneming?
- Hoe groot is de investering waarvoor je financiering zoekt?
- Wat is de belangrijkste maatschappelijke impact die je met de investering wilt bereiken?
- Wat is de status van je businessplan?
Als je voldoet aan de voorwaarden, vraagt Invest-NL om aanvullende informatie op te sturen, waaronder het businessplan. Dat moet in ieder geval een beschrijving van de belangrijkste impact van je investering bevatten, een financieel model met concrete financieringsbehoefte en een overzicht van andere financiers met wie je je plan hebt besproken.
» Doe de quickscan van Invest-NL